Bordenbos verplaatsen

13 juli 2019 | Initiatief van: Landtong-liefhebbers | Foto’s door: Marijke en Dennis


Bedankt voor jullie hulp lieve landtong-liefhebbers!

Vanmorgen hebben we het bordenbos verplaatst naar de andere kant van de Noordzeeweg. Op deze manier laten we weer goed zien hoe zorgzaam we met het (borden)bos op de landtong om willen gaan. De werkzaamheden aan de openbare verlichting kunnen zonder oponthoud voor Havenbedrijf Rotterdam plaatsvinden.

Foto Leve de Landtong
Foto Leve de Landtong
Foto Leve de Landtong
Foto Leve de Landtong
Foto Leve de Landtong
Foto Leve de Landtong
Foto Leve de Landtong

Demonstratie

18 mei 2019 | Organisatie: team Leve de Landtong
Eerdere info: pagina demonstratie


Ongeveer 1200 Landtong-liefhebbers kwamen zaterdag 18 mei demonstreren op het protestveld voor het EIC tegen de voorgenomen bouw van een distributiecentrum op de Rozenburgse Landtong.

Els ’t Hooft, bewoner van Rozenburg, sprak onder andere over de grote impact van grijze blokkendozen op de omringende natuur en de bewoners van Rozenburg. Lees hier haar inspreektekst.

Rien Vreugdenhil, bewoner van Rozenburg, gaf kort en krachtig aan dat de bouwplannen van Rotterdam en het Havenbedrijf niet door moeten gaan:
Dagelijks fiets ik ’s morgens richting de Landtong.
Met 5 minuten ben ik op de Landtong.
Elke dag is het weer anders!
Weer vreemde vogels gespot.
Weer andere boten in het Calandkanaal.
Het groen wat elke dag groener wordt.
Het gras wat groeit.
De bomen die je ziet groeien.
Nieuwe gezichten zie je komen.
Mensen die ouder worden.
Het is elke dag wat anders.
Oproep naar het havenbedrijf!
Laten we het houden zo elke dag wat anders.


Matthijs Lievaart, opgegroeid op Rozenburg, hield een inspirerend betoog over de noodzaak van ruige natuur voor kinderen en de broodnodige rust die mensen hier ervaren. Lees hier zijn inspreektekst.

De organisatie is blij en dankbaar voor alle mensen die met een positieve sfeer hebben gedemonstreerd. Er is duidelijk aan Rotterdam en het Havenbedrijf getoond dat bebouwing op de Landtong niet gewenst is en dat dit slechte plan van tafel moet.

Als Rotterdam slim is, was dit de eerste en ook de laatste demonstratie die nodig is. Mocht Rotterdam niet zo slim zijn; de organisatie broedt momenteel alweer op nieuwe acties en protesten.

Foto Leve de Landtong

Klik hier voor meer foto’s van de demonstratie.

Foto Leve de Landtong
Foto IVN - Leve de Landtong

Het IVN organiseerde na afloop van de demonstratie een fluistertocht door een prachtig stukje natuur. Hartelijk dank vrijwilligers!

Drone beelden! De strijd om het behoud van een mooi stukje natuur de Landtong Rozenburg

02 mei 2019 | Initiatief van en gemaakt door: Hans, uit Maassluis

Landtong Protest Song

29 april 2019 | Initiatief van: WC Heroes

Protestlied

19 april 2019 | Het Protestlied is geschreven en gespeeld door: Matthijs

In de Rotterdamse haven,
tussen Hoek en Rotterdam
Ligt een heel klein prachtig dorpje,
dat in de verdrukking kwam

Rozenburg, zo heet dit plaatsje,
‘t mooie eiland van weleer
Landerijen, boerderijen,
het natuurgebied de Beer

Opgeofferd deze parel,
opgeslokt door Rotterdam
Wat nog restte was de landtong,
gelegen tussen pijp en vlam.

Groene parel in de haven,
mooiste rafelrand van ‘t land
Mag niet ook nog eens verdwijnen,
kom in actie hand in hand

Inspreektekst voor de Commissie Veiligheid en Bestuur in Rotterdam

18 april 2019 | Bron: Raadsinformatie Rotterdam, door Else:


Ik ben Else ’t Hooft en ik woon in een kleine kern. Ik woon op Rozenburg. Een dorp in de gemeente Rotterdam, midden tussen havens en industrie.

Het is verheugend om te lezen in het uitvoeringsprogramma Kleine Kernen dat de Landtong van Rozenburg veel kansen biedt voor recreatie en toerisme. De Landtong heeft veel potentie als publiekstrekker. Dit weten de Rozenburgers al heel lang.
De Landtong is populair als natuur– en recreatiegebied voor alle Rozenburgers, van jong tot oud. Het is het enige natuurgebied op Rozenburg en er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Er wordt gewandeld, gefietst, gereden met scootmobiels, gestruind onder leiding van natuurgidsen en fotografen maken er de mooiste plaatjes, zowel van dieren en planten als van de scheepvaart op het Scheur en het Calandkanaal.

Er is een populaire Facebookpagina voor vrienden van de Landtong met meer dan 700 volgers en dagelijks worden hier foto’s en ervaringen geplaatst. Je ziet er buizerds, oeverzwaluwen nestelen in een zwaluwenwal, er is een waterral (beschermde vogel) gesignaleerd en gefotografeerd, het is een van de vlinderrijkste gebieden van Zuid-Holland en er groeien prachtige planten, zoals bijenorchis en moeraswespenorchis.

Als je vanaf het dorp naar de Landtong fietst of wandelt kom je over een oud dijkje (Zanddijk) of over de Boulevard en eenmaal op de Landtong heb je aan weerszijden een prachtig weids uitzicht over het Scheur (Nieuwe Waterweg) en het Calandkanaal.

Het Havenbedrijf Rotterdam wil een attractieve, duurzame en groene regio. De vitaliteit en de leefbaarheid van de kleine kernen moet vergroot worden, aldus het Havenbedrijf. Het Havenbedrijf wil graag met alle mogelijke partners samen aan de transitie van de haven en een attractieve leefomgeving werken.

Mooier kan het niet, denk je, maar de Rozenburgers zijn ongerust en boos over de plannen van het Havenbedrijf om juist op het enige stukje natuur dat er nog is een distributiecentrum van meer dan 20 voetbalvelden groot te laten bouwen. Dit zou komen aan het begin van de Landtong en weg is dan het weidse uitzicht over het Calandkanaal en kijken natuurliefhebbers en recreanten tegen grote grijze blokkendozen aan. Wat gaat dit betekenen voor de dieren? De buizerds en zwaluwen worden waarschijnlijk verdreven.

Een distributiecentrum betekent veel vrachtwagens met CO2 uitstoot, fijnstof hebben we al genoeg op Rozenburg, het betekent lawaai en verkeersproblemen, want er is een smalle weg van de Landtong naar de A15. De aan- en afvoerwegen zullen aangepast moeten worden. Dit vinden Rozenburgers niet duurzaam, niet groen en niet attractief, integendeel, het verpest onze woon- en leefomgeving en is in strijd met waarvoor het havenbedrijf staat.

Waarom moeten deze blokkendozen per se op de Landtong komen? De haven is belangrijk voor een goed draaiende economie, dat weten Rozenburgers als geen ander, maar niet ten koste van alles. Er zijn vast andere mogelijkheden om deze loodsen te plaatsen.
Deze plannen hebben een grote impact op de Rozenburgers. Er is een petitie gestart met inmiddels al meer dan 1540 handtekeningen. Televisieprogramma’s en het radioprogramma Vroege Vogels hebben hier al aandacht aan besteed.

De vraag is: Waarom hier, in het kleine en enige natuur– en recreatie gebied van meer dan 12.000 Rotterdammers, want dat zijn wij Rozenburgers.

De oproep aan het Havenbedrijf is “DOE DIT NIET”.

De oproep aan de gemeenteraad van Rotterdam is: “Help de Rozenburgers om dit gebied te behouden zoals het nu is”.

Petitie

Gestart: 15 oktober 2018 | Initiatief van: Yvon en Lianne


“Geen nieuwe bebouwing op onze landtong - handen af van onze natuur in Rozenburg.”

Open de petitie in een nieuw venster.

Contact


stuur een mailbekijk op de kaart

.